növényi olaj

A növényi olajok előállítása és értékes tulajdonságaik

A növényi olajokat évezredek óta használjuk táplálkozási, gyógyászati és kozmetikai célokra. Ezek az olajok a természet koncentrált ajándékai: a magvak, diófélék, gyümölcsök belsejében rejtőznek, és különleges eljárásokkal nyerhetők ki. De vajon hogyan készülnek pontosan, és mitől olyan értékesek ezek az olajok?

Hogyan készülnek a növényi olajok?

A leggyakoribb kiinduló alapanyagok a napraforgómag, lenmag, tökmag, olívabogyó, kókuszdió, repcemag, szőlőmag, mandula vagy akár avokádó. Az olajok előállítása többféleképpen történhet:

Hidegen sajtolás
Ez az egyik legkíméletesebb módszer, ahol az olajat mechanikusan sajtolják ki a növényből, hő hozzáadása nélkül (vagy csak minimális hő mellett, max. 40°C). Így az olaj megőrzi a növény eredeti tápanyagtartalmát, vitaminjait, antioxidánsait. Az így készült olajok a legértékesebbek táplálkozási és gyógyászati szempontból is.

Melegen sajtolás
Itt már hőt is alkalmaznak a kihozatal növeléséhez. Több olaj nyerhető ki így, de a magasabb hőmérséklet miatt sérülhetnek az érzékeny összetevők, például az E-vitamin vagy az esszenciális zsírsavak egy része.

Oldószeres kivonás
Főként ipari eljárás, ahol vegyi anyagok (pl. hexán) segítségével nyerik ki az olajat, majd finomítják. Ez az eljárás nagy mennyiség előállítására alkalmas, de a természetes értékek jelentős része elveszik.

Centrifugálás és vízgőz-desztilláció
Bizonyos olajokat, például az illóolajokat, speciális eljárásokkal nyernek ki, például gőz segítségével. Ezek nem étkezési, hanem inkább aromaterápiás, gyógyászati vagy kozmetikai célokra használatosak.

Miért értékesek a növényi olajok?

Olyan omega-3 és omega-6 zsírsavakat tartalmaznak, amelyeket a szervezet nem tud előállítani, mégis létfontosságúak a sejtek, az idegrendszer és a hormonháztartás működéséhez.

Növényi olajban oldják a CBD kivonatot is, így készül a CBD olaj. Erről a kannabiszmagazin.hu oldalon olvashatsz.

Sok növényi olaj gazdag E-vitaminban, ami erős antioxidáns hatású, védi a sejteket az öregedéstől és a káros környezeti hatásoktól. Különösen a hidegen sajtolt olajok enyhíthetik a bőrirritációt, hidratálnak, és regenerálják a bőrt. A kozmetikai ipar egyik legfontosabb természetes alapanyagai. A jó minőségű növényi olajok rendszeres fogyasztása (pl. olívaolaj) csökkentheti a koleszterinszintet, támogatja a vérkeringést, és segíthet megelőzni a szívbetegségeket. Emellett sokoldalúan felhasználhatók. Nemcsak főzésre, sütésre alkalmasak, hanem salátaöntetekhez, arcpakolásokhoz, hajpakolásokhoz vagy akár masszázsolajként is bevethetők.

A természet koncentrált ereje

A növényi olajok olyan értékes tápanyagokat tartalmaznak, amelyek kíméletes előállítással megőrizhetők, és hozzájárulnak egészségünk, szépségünk és jó közérzetünk megőrzéséhez. A természet adta lehetőségek közül talán ezek az egyik legsokoldalúbb kincsek.